Vakantie! Toch?..

Het zal veel fysiotherapeuten bekend in de oren klinken: 'ik ben al druk genoeg met het behandelen van mijn patiënten, dat is wat ik leuk vind, ik heb geen tijd en geen zin om mij te verdiepen in wat er allemaal in Amersfoort, Delft of bij mijn plaatselijke gemeente gebeurt'. 

 

En toch kunnen we gevoelsmatig niet achter blijven. Denk aan de ontwikkelingen rondom het MKiB van het KNGF, de KNGF plus, de nieuwe HKZ norm, de decentralisatie van overheidstaken naar de gemeentes waaronder de langdurige zorg, de E-Health, de vergoedingen vanuit de basisverzekering, een steeds groter wordende focus op preventieve zorg/fysiotherapie, de patiënt die 'zorgintelligenter' wordt, van patiëntenzorg naar bedrijfsvoering en ga zo maar door. Ontwikkelingen die ons, of je nu in de eerste of tweede lijn, kleine of grote praktijk werkt, vroeg of laat zullen confronteren.

 

Als fysiotherapeut kun je het gevoel krijgen dat je continu achterloopt. Dat je steeds weer die nieuwsbrieven moet lezen om bij te zijn. Dat je het gevoel krijgt iets te missen als je het niet doet.

 

Typisch. Want volgens de Rabobank zal de omzetontwikkeling van fysiotherapiepraktijken zich in 2017 stabiliseren tussen de 0 en 2 %, waarbij met name de kleinere praktijken meer moeite krijgen 'de omzet op peil te houden'. Wat dit dan ook moge betekenen. 

 

Doen we het voor die 2%? Of doen we het om maar niet onder de 0 te zakken? Hoeveel (onbetaalde) moeite zijn we bereid te doen. Of steken we liever die uren in wat we echt willen? De patiënt behandelen..

 

Bang geworden? Wees gerust. Gelukkig staan we niet alleen. Gelukkig hebben we de (oud-) collega fysiotherapeuten die zich buiten de patiëntzorg ook bemoeien met dergelijke ontwikkelingen. Die wél aanwezig zijn op regionale of landelijke bijeenkomsten. Die wél 's avonds achter hun laptop nog de nieuwsbrieven aan het doorscannen zijn op interessante ontwikkelingen. Die een abonnement hebben op nieuwssites. Die actief op forums meediscussiëren. 

 

Daarom pleit ik voor meer samenwerking (goh wat een verrassing). Gebruik maken van elkaars kunde en kennis, zowel vakinhoudelijk als voor de grote wereld daarbuiten. Krachten bundelen is nog steeds een ontwikkeling die wel óp maar nog niet hoog genoeg op het prioriteitenlijstje staat. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze hoger komt te staan? Hoe zorgen we dat we met z'n allen het vak nog sterker maken maar niet uit het oog verliezen te doen wat we leuk vinden. Welke rol heeft commercialiteit in dit verhaal? Welke rol vinden wij zelf dat we hierin moeten vervullen?

 

Vakantie. Zon, zee, strand en een cocktail? Of toch de laptop op schoot?

 

Tot snel!

 

Sabine

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0